Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 20:55 - Носталгия ли?
Автор: hassannouri60 Категория: Политика   
Прочетен: 660 Коментари: 1 Гласове:
0



 „Американецът е човек на реда, той знае – законът си е закон и той знае също, че трябва да има страх от него ако иска да живее или въобще да не живее”.

Тази мисъл е в една книжка за отминали времена от края на двадесетте години на миналия век. Там е било същото, както сега у нас, но  разликата е в цитираните думи. При нас независимите съдилища ежедневно оспорват известния трети Нютонов закон – типично нашенски – десета част от секундата, милиметър в страни, за да се „накипри” съотвтеното противодействие.

Във вестничета и електронни медии се появи носталгия по миналите времена. Тръгнах да си спомням детайли от него. Един пишман икономист – журналист, сравнявайки си колко тогава и колко-сега, обясняваше: тогава имаше планова икономика, което ще рече, че слагаш всичко в един кюп и после – уравниловка. Нищо, че това е ставало от труда на така нареченото „трудово селячество” и разпределяно на правоимащите, властимащите и работническата класа. Разценките за една норма – 2,20 лв, за да махаш цял ден 5кг. „писалка” (мотика) на 1,1 дка царевица; 4 лв за 250кг домати (когато работническата класа дойдеше на бригада) тя, един „Икарус” хора, береше толкова, колкото една учителка с двете си деца („За днес две норми стигат – утре пак”, казваше тя).

Един тон пшеница -125лв, един тон домати – 80лв. Да не говорим за захарното цвекло, от което ползата ни бе блъскотията. Като ти вземеха зърното, веднага  губиш по 10-15 лв на тон, че глутенът не е достигнал стандарта, което се получава след 40 дни период на формиране.

Хайде сега, при 4 – 4,5млн тона годишно производство в НРБ по 10лв/т. Ако те прекарат половин месец млякото ти да е 2 качество – 15ст на литър по-малко. Да имате спомен за 2 качество сирене или кисело мляко? Нямате? И аз нямам! Като те прекарат монополистите „Булгарплод” в процента сухо вещество на доматите – а ти правиш 1000 тона – гледаш умно.

Като с петилетки получаваш само 90% от заплатата си, защото си виновен за действието на 32-та природни фактора (кишата, сушата, мраза, градушката), като ти се изсипят многобройни проверяващи, контролиращи, изискващи, олекваш с още една заплата. Така че, носталгици, когато заговорите за евтиния хляб, мляко, почивки, безгрижие, знайте, че те са ви от артритните старци и говорещите турски и цигански,. Не от „правата  партийна линия, а въпреки нея.

Оставам с утехата, че дванадесетата ми заплата е отивала за някоя руса и дългокрака утешителка на нечие височайше либидо, а единадесетата – за по-мекия стол на нечии задни части ( за да не хванат мазоли от седене).

Жал ми е и за героичните български жени, за които с вълна сила важаха думите на поета – „гол, бос, лишен от имота (а те бяха лишени), за свободата дал си бих живота.” Работеха според поговорката „Бадева работи, бадева не стой”. Те, за 5,20 лв на ден (и то след съставяне на документ с невярно съдържание, плъпнали като патета със своите петкилограмови „писалки”, осигуряваха и зърното, и зелленчуците, и млякото, и вашите носталгични спомени. Те ви ги осигуряваха!!!

Кой ще спомене с добра дума една жена, която, като и приспаднеха 35% ДОО, си отиваше със 70лв? Работеше със сърце и душа, а като я питах „Защо толкова труд, како Марийке?”, отговаряше „Какво да правя, нали те гледам тебе на какъв зор си.” Да си здрава и на 85 години!

Да споменем и Л.Л. и С.П (мои колеги и приятели), за Маргарита – отишла си само на 30. Отидоха си от този свят, защото месомелачката, в която бяхме набутани, осигуряваща ви тези носталгични спомени, ни превръщаше в рано отиващи си, непризнати герои, железни мъже, професионалисти.

В друг вестник пишеше как се използваха парите от лихвоточките, събирани с усилията на цялата рода, че да има панелка за децата; какво се правеше с парите за Жигулка, събирани цели десет години? Може би оловно-цинков или военен завод? Хитро, нали?

Един бивш министър има носталгия по химията ни. Колкото и да се напъват, докараха го до една „манифактура” в най-плодородното поле, произвеждаща пестициди с „изхвърлени” материали на западни фирми с карантинен срок 20 дни. Четири завода на „голямата химия”, които правеха полезен продукт, но както е казал един, живял преди 4-5 века – „Сола дозис фацит венинум”. От тази химия ползата май беше по-малка от вредата (добре, че някои хора не знаеха химия).

Да имате спомен за ефективност на производството, качество на произведената продукция, трудова дисциплина, уплътняване на работното време и т.н? Това да си спомняте, че се набиваше ежечасно в тъпите ни кратуни? Да заявите, че стоката Х е имала основното, кеот я продава „качество” и Западът се е юрнал да я купува – аз немея! Нашите консерви „ходеха” само в една страна и те нни ги вземаха от немай-къде. Ако случайно дойдеше западняк, първата му грижа беше микробиологичната оценка на продукта, а той си беше цялата микробиология! Как се правеха „голубците”? Стъпваха с ботушите от тоалетната в цистерните с кисело зеле. Да сте чували за E.Coli?

Ако безумните над 30 военни завода бяха вместо това 30 хранително-вкусови заводи с технология, наречена „лиофилизация” (което ще рече разграждане на целулозната обвивка на клетките и усвояване на витамини, минерали, фитонциди по-пълноценно)? Нещо да кажете – ефективност на производството! Колко нереализирани пазари! Колко повече национален доход, вместо дългове от Ирак, Либия, Никарагуа и т.н.

Как го правят белите капиталисти? Безплатен урок – първо – нуждата от продукта на пазара, проучване на пазара, технология за  производство на „качество”, пускане на пазара, пак следене на пазара. Ако до 3 години не внедрят нов продукт или с нови качества, то на петата са във фалит. Това всичкото се прави с „ живия човешки труд”, а той има цена. Оценява се според неговата тежест – колкото е по-фекален – толкова по-скъпо, колкото е по-интелектуален – още повече. Човешкият труд прави стоката, а не желязото – то е следствие. При нас трудът е евтин и с това се хвалим (ама че марксисти, чели „Капитала”). Сегашните пишман-капиталисти имат много добри учители – татковци, дядовци и т.н.

Как ще ги сравняваме, неуважаеми журналисте, нашенският пишман-капитализъм и оня, който прави „качество”? Смисълът на нашия е да произведеш нещо и да търсиш начин някак да измамиш другия. Четете книжки вече, господа –има ги много. Има една теория на успеха от Джуран, наречена „спиралата на Джуран” – там си го пише!

Ако не вярвате, че националният продукт се правеше само от един отрасъл на икономиката, то проверете с факти. Аз твърдя с проверени данни, че за 1986год. 68% от него е бил от отрасъла селско стопанство. Какво се изнасяше – зърно,, месо, консерви за СССР. Месото – за арабския свят, зърното – навсякъд. Месото идваше от почина „самозадоволяване”, а не от плановата икономика. Трудовото селячество, за да скърпи панелката и жигулата се самозадоволяваше (без асоциации!), иначе – 70 лв пенсия в най-добрия случай.

Причините оставаха, трупаха се във времето и когато на партийните събрания кажеш, че сечем клона, на койтоо сме кацнали – мълчание...

Напоследък чувам гласове, говорещи за „причини” – неистов вой е отговорът, връщат ме във времето на моята младост с малките, безсмислени и безполезни мои войни.

Още веднъж напомням  за това, което натрупахме по време на „охолния” ни отминал живот – 120те милиграма акумулирана отрова у всеки, която ще гръмне незнайно кога, но ще гръмне -  спомен ни е от евтиното бурканче мляко, кучешката радост и бялото обезмаслено саламурено сирене, спомен ни е от електричеството за 2ст и картите за почивки. Всичко се плаща, уважаеми настоящи и бъдещи притежатели на Са (тези токсини преминават в новородените с майчиното мляко).

Било, каквото било, то е непоправимо! Важното и неотложно е да се отделят пари за регионални лаборатории. Не вярвам да са непостижимо скъпи. Пробите и анализите да се вземат прецизно, а не както в едно минало време при контрола на нитратите на пазарите. Един лаборант – средни проби ли да взема, анализи ли да прави! Български тарикат – трябва да занесе сам пробата, сега познайте, дали ще е точната: на пазара винаги има един, който е по-добре информиран за проблема нитрати. Той е първият – естествено е под допустимата норма. Останалите си купуват от него необходимото за средна проба количество и... музиката свири...

Важно е, че един човек се е заел сериозно с проблема, но ще му бъде невъзможно почти, много с апрестъпните икономически интереси.

Нали се сещате за третия нютънов закон, въпреки, че независимият нашенски съд ежедневно го оспорва? Въпреки всичко, ние сме физически обекти и следователно законите на физиката ни бутат...

 

Хасан Нури

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pitashtia - Така ще е
02.12.2010 22:41
Докато са живи. Носталгията по младостта украсява спомените.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hassannouri60
Категория: Политика
Прочетен: 14589
Постинги: 6
Коментари: 3
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031